Halaman

Ahad, 4 November 2012

Catatan Penglipur Lara Sang Majistret


Geli perut ketika membaca catatan bekas majistret ini. Catatan pengalaman yang sangat lucu tetapi  terselitnya nilai dan pengajaran untuk dihayati pembaca. Tidak ketinggalan, catatan ini turut menyelitkan ilmu dalam penulisannya yang santai. 
Antara ilmu yang cukup berkesan dan sedikit 'ngeri' ialah catatan kisah di penjara Pudu. Kisahnya pada tahun 1986 ketika majistret ini ditugaskan untuk menyaksikan prosedur hukuman sebatan bagi kes rogol. Sebenarnya pesalah bagi kes rogol bukan disebat di bahagian punggung, tetapi di pinggul, yakni bahagian antara pinggang dan bahagian atas punggung! Prosedurnya bermula dengan pemeriksaan kesihatan oleh doktor yang bertauliah, dan selepas dipastikan bahawa pesalah sihat untuk menerima sebatan, barulah prosedur yang seterusnya dijalankan. 

Ngeri untuk membayangkan cebisan daging yang melayang ditibai rotan sebesar jari telunjuk. Selepas 2-3 kali sebatan, pesalah akan dibaringkan, kemudian diberi rawatan oleh doktor. Kuasa untuk memberhentikan hukuman sebatan terletak pada tangan seorang doktor sama ada memastikan 'pesakitnya' menyambung azab sebatan atau ditangguhkan pada masa lain.

Pengalaman lain yang dicatat ialah pengalaman ketika penulis menjadi majistret di negeri Kelantan. Penulis menceritakan bagaimana beliau mengalami masalah berkomunikasi dalam dialek kelantan dan pengalaman menangani kerenah individu di kandang pesalah (mahkamah).

Bekas majistret ini kini aktif menulis skrip TV. Pasti menarik andai pengalamannya itu turut dibukukan.

Tiada ulasan:

Pengikut

Penyumbang