Halaman

Khamis, 23 Jun 2011

Patriarch - SN Shanon Ahmad


Assalamualaikum,


Lama untuk memahami makna kedua novel ini. Novel ini patut dibaca oleh pemimpin, bakal pemimpin dan rakyat yang bernaung di bawah pemimpin. SN Shahnon telah menggarap dengan penuh jelas akan kebusukan sikap pemimpin yang rakus dan kebencian yang maha hebat rakyat yang ditindas terhadap pemerintah agung mereka. 

Sesekali teknik imbas kembali dan sorotan mimpi-mimpi ngeri sukar ditelan. Semampunya perlu dihubungkaitkan melalui watak demi watak yang diperkenalkan seperti Pak Hamad dan Mak Lebar di Chuping, Mek Besah di Kedai Lalat, Kota Bharu, Watak Budin dan gengnya - Heavy Metal The Bloody Hell Group di Kota Darulaman, watak Wak Da, Romlah dan pekerja kelapa sawit di Kulai Johor serta peranan Adi Tumpang dan Jusuh Hitam.

Watak-watak ini yang menjadi golongan bawahan yang amat membenci Patriach. Salah satunya adalah melalui watak Adi Tumpang dan Jusuh Hitam - penulis skrip dan pengarah drama yang mahu mengajak dan menyedarkan penonton dan rakyat melalui perjuangan menentang sistem pemerintahan pincang dalam drama 'Patriarch'.

Membaca novel ini seperti tidak boleh lari akan 'tabiat' suami isteri antara Patriarch dan Hamidah. Penulisan yang berulang-ulang. Begitu juga dengan tabiat meludah yang digambarkan dengan penuh teliti.(paling terkesan). Walaubagaimanapun, sekotor-kotornya ludahan itu boleh lagi mengawal rasa loya berbanding SHIT yang boleh memuntahkan segala isi perut.

Cerita ini mesejnya mengenai pemimpin dan rakyat. Jelas sekali dalam perenggan akhir novel yang cukup ironis;

"Dan seperti yang biasa berlaku di mana-mana bumi sekalipun, pemimpin baru akan muncul. Dan pemimpin-pemimpin itu akan dibunuh oleh rakyat juga kecuali yang benar-benar bertanggungjawab, beramanah, yang sanggup menunaikan janji dan yang sedia berkorban untuk hidup dan untuk mati bersama rakyat."


Selesai membaca novel ini, dapat kukatakan bahawa hati rakyat bukan tanah untuk diladangi oleh pemimpin yang penuh dengan janji yang manis menggula. Hati rakyat juga bukanlah sekeping kertas kosong untuk pemimpin mencoretkan topeng kemanusian. SN Shahnon Ahmad adalah pejuang yang membawa kesedaran, mengajak pembacanya menjadi soldadu pembebasan pemikiran.

1 ulasan:

MalizaMah berkata...

nk amek kesempatan ni ucap thx sbb bawa aku dlm dunia blog.........

Pengikut

Penyumbang